
Førerprøven
Slik foregår oppkjøringen
Skal du ta førerprøven og lurer på hvordan det hele foregår? Her får du en komplett guide til hva du kan forvente, hvordan prøven gjennomføres, hva sensor vurderer, og hvordan du velger trafikkstasjon.
Hva er førerprøven?
Førerprøven, også kalt oppkjøringen, er den avsluttende delen av føreropplæringen og består av en praktisk kjøretest. Her skal du vise at du har tilegnet deg de nødvendige ferdighetene, kunnskapene og holdningene som kreves for å ferdes trygt i trafikken. Består du prøven, får du førerkortet!
Valg av trafikkstasjon
Du kan selv velge trafikkstasjon når du bestiller oppkjøring via Statens vegvesen sin nettside. Det kan være lurt å velge en stasjon du kjenner området rundt – det gir trygghet på prøvedagen. Samtidig er det greit å bestå en førerprøve i området hvor du skal kjøre trygt i etterkant.
Hvor lenge varer førerprøven?
Selve oppkjøringen varer normalt i 60–75 minutter, og er delt inn i flere faser:
-
Forberedelse og kontroll av kjøretøy
-
Kjøring i variert trafikk
-
Oppsummering og vurdering
Hva vurderer sensor deg på?
Sensor fra Statens vegvesen vurderer deg etter hovedmål for opplæringen jf. § 11-1.
Etter å ha gjennomført trafikkopplæringen i klasse B skal eleven ha den kompetansen som er nødvendig for å kjøre bil på en ansvarlig måte.
Eleven skal ha de kunnskaper og ferdigheter, den selvinnsikt og risikoforståelse, som er nødvendig for å kjøre på en måte som:
-
Er trafikksikker
-
Gir god samhandling
-
Fører til god trafikkavvikling
-
Tar hensyn til helse, miljø og andres behov
-
Er i samsvar med gjeldende regelverk
Sensor gir deg en helhetsvurdering, og småfeil trenger ikke bety at du stryker – det er din sikkerhet, vurderingsevne og kjøreforståelse som er viktigst.
Kontakt oss om du har noen spørsmål!